595LM Won't connect to computer

For everything Garmin Zumo 590/595 related
SpeED3
Posts: 2
Joined: 30 Sep 2021 05:35
Australia

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by SpeED3 »

Hi, I'm having very similar problems with my 590. It is unable to connect, it tries when you first plug in the cable and comes up with the orange "connected to computer" splash screen, but them the computer gives a notification that " The Last USB device you connected to this computer malfunctioned and Window does not recognize it"

I have tried different cables/computers, checked batteries, reset to factory settings, etc etc. No joy.

It has been doing this for a while and i have been looking around for solutions without success, I have been loading routes via the SD card but I obviously haven't been able to perform any updates.

Does anyone have any bright ideas?

Thanks.
sussamb
Posts: 1109
Joined: 23 Apr 2018 13:06
Has liked: 73 times
Been liked: 225 times
Great Britain

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by sussamb »

Think if it was me I'd try a master reset
SpeED3
Posts: 2
Joined: 30 Sep 2021 05:35
Australia

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by SpeED3 »

Thanks. Yes, have tried master reset without any resolution
jfheath
Posts: 644
Joined: 19 Oct 2019 16:17
Location: West Yorkshire, Uk
Has liked: 36 times
Been liked: 165 times
Great Britain

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by jfheath »

I wonder if your USB connection has got a little slack?

With the lead inserted at both ends, gently put a tiny bit of weight on one flat side of the connector that is plugged into the Zumo and hold it there for long enough to see if it connects.

Then try the same from the other side.

You are not trying to bend anything. You are just trying to encourage a possibly poor contact to be in contact.

Watching for the connection in Windows is usually faster than watching for it in Basecamp.
ST1300A9 - Currently: Zumo 590/5 and Zumo XT - Previous: Zumo 550 and Zumo 660.
BTM03 module to provide Bluetooth link to Autocom. XT paired up to Android Smartphone
jfheath
Posts: 644
Joined: 19 Oct 2019 16:17
Location: West Yorkshire, Uk
Has liked: 36 times
Been liked: 165 times
Great Britain

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by jfheath »

Any progress on this ?
ST1300A9 - Currently: Zumo 590/5 and Zumo XT - Previous: Zumo 550 and Zumo 660.
BTM03 module to provide Bluetooth link to Autocom. XT paired up to Android Smartphone
ZumoPete
Posts: 7
Joined: 11 Jun 2018 04:09
Has liked: 17 times
Australia

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by ZumoPete »

My 590 would not connect, tried various cables & computers.
Was under warranty & was replaced with a new 595.
595 worked perfectly for a year or so, now takes about 10 minutes to connect.
Different cables or computer makes no difference.
Can't be a physical cable issue as eventually it does connect, so is probably a firmware/ software issue somewhere.
Now, I just connect the usb cable & go off & do something else for a while :?
sussamb
Posts: 1109
Joined: 23 Apr 2018 13:06
Has liked: 73 times
Been liked: 225 times
Great Britain

Re: 595LM Won't connect to computer

Post by sussamb »

Device time to connect is determined to some extent by any track log data, when there is lots it takes longer. You could try clearing your track log data and see if that helps

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests