The invisible unit

For everything Garmin Zumo 590/595 related
jfheath
Posts: 89
Joined: Sat Oct 19, 2019 4:17 pm
Location: West Yorkshire, Uk
Has liked: 4 times
Been liked: 25 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by jfheath » Sun Jan 12, 2020 2:57 pm

I know you aren't.

I am just clutching at straws really. The chap in the link was having a similar problem.

The only other thing I can think of is that the 595 starts in MTP mode (it doesn't show drive letters). The Zumo 660 starts in Mass storage mode - has a drive letter for internal storage. I wonder if it is an issue related to your Operating System.

Try changing it on the 595:
Turn it on and get the map display showing.
Click on the speed in the bottom left corner.
Hold your finger on the speed indication, centre top on the new screen for about 6 seconds - until it loads 'Diagnostic Page'
Select Configuration and Settings
Select MTP Settings
Select Mass Storage
Save

Exit out of it and power if off. Try again

After that, I have run out of straws
Last edited by jfheath on Sun Jan 12, 2020 6:19 pm, edited 2 times in total.

Stu
Site Admin
Posts: 274
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:38 pm
Location: Hull, UK
Has liked: 113 times
Been liked: 61 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by Stu » Sun Jan 12, 2020 4:15 pm

Blodstrupmose wrote:
Sun Jan 12, 2020 2:02 pm
Played around with the old 660 and it works perfectly in the same USB port
Same USB lead too?

User avatar
mzeist
Posts: 44
Joined: Fri Apr 27, 2018 8:52 am
Location: Zeist, the Netherlands
Has liked: 8 times
Been liked: 14 times
Netherlands

Re: The invisible unit

Post by mzeist » Sun Jan 12, 2020 6:29 pm

Stu wrote:
Sun Jan 12, 2020 4:15 pm
Blodstrupmose wrote:
Sun Jan 12, 2020 2:02 pm
Played around with the old 660 and it works perfectly in the same USB port
Same USB lead too?
I hope not, the 660 has a mini USB where the 595 has micro USB.
Last edited by mzeist on Sun Jan 12, 2020 9:14 pm, edited 1 time in total.
Groet, Marcel.
Etrex Vista, 60CS, Co300, SPIII, SP2610, Nuvi760, Zumo660, Or650, Nuvi3590, Zumo590/5

sussamb
Posts: 424
Joined: Mon Apr 23, 2018 1:06 pm
Has liked: 4 times
Been liked: 77 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by sussamb » Sun Jan 12, 2020 9:10 pm

jfheath wrote:
Sun Jan 12, 2020 2:57 pm
The only other thing I can think of is that the 595 starts in MTP mode (it doesn't show drive letters). The Zumo 660 starts in Mass storage mode - has a drive letter for internal storage. I wonder if it is an issue related to your Operating System.
Good shout, Win10 sometimes doesn't like mtp mode, should have thought of that earlier as it's advice I normally give to nuvi and Drive owners :oops:

Stu
Site Admin
Posts: 274
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:38 pm
Location: Hull, UK
Has liked: 113 times
Been liked: 61 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by Stu » Sun Jan 12, 2020 9:11 pm

mzeist wrote:
Sun Jan 12, 2020 6:29 pm
Stu wrote:
Sun Jan 12, 2020 4:15 pm
Blodstrupmose wrote:
Sun Jan 12, 2020 2:02 pm
Played around with the old 660 and it works perfectly in the same USB port
Same USB lead too?
I hope not, the 660 as mini USB where the 595 has micro USB.
AH!

Forgive me! I have never had a 660 :lol:

Blodstrupmose
Posts: 7
Joined: Fri Jan 10, 2020 10:49 pm
Been liked: 1 time
Denmark

Re: The invisible unit

Post by Blodstrupmose » Sun Jan 12, 2020 10:54 pm

Thanks again guys.

I will give that MTP thing a try in the morning. Thanks jfheath, how the h... do you know those king of things. ?

It will be my last attempt before throwing it at the first person i meet with a GARMIN shirt on.

User avatar
mzeist
Posts: 44
Joined: Fri Apr 27, 2018 8:52 am
Location: Zeist, the Netherlands
Has liked: 8 times
Been liked: 14 times
Netherlands

Re: The invisible unit

Post by mzeist » Sun Jan 12, 2020 11:11 pm

I just wonder,
  • did you try it on a different computer?
  • are using a USB port that is an direct connection to you computer, not via an USB hub or Thunderbold port replicator?
  • when plugged into your USB port, what is the Zumo display showing?
Groet, Marcel.
Etrex Vista, 60CS, Co300, SPIII, SP2610, Nuvi760, Zumo660, Or650, Nuvi3590, Zumo590/5

sussamb
Posts: 424
Joined: Mon Apr 23, 2018 1:06 pm
Has liked: 4 times
Been liked: 77 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by sussamb » Mon Jan 13, 2020 7:41 am

Well if he followed the FAQ I posted that should have been checked/changed but worth checking again that he's done so.

Blodstrupmose
Posts: 7
Joined: Fri Jan 10, 2020 10:49 pm
Been liked: 1 time
Denmark

Re: The invisible unit

Post by Blodstrupmose » Mon Jan 13, 2020 10:46 am

So where are we ?

The following has been tried and done, all with negative or no result result.

- Different cables
- Wait a long time for the laptop to recognise the unit.
- MTP setting set to"mass storage"
- Direct connection in the USB plug on the machine.
- Installed latest GARMIN USB drivers.

And just to recap.
- There is no "magic ping" when the unit is plugged into the usb.
- GARMIN EXPRESS is set to open when unit is connected.
- Unit is fully charged.
- Screen on 595 has no indication of being connected.

Tech support it is.

sussamb
Posts: 424
Joined: Mon Apr 23, 2018 1:06 pm
Has liked: 4 times
Been liked: 77 times
Great Britain

Re: The invisible unit

Post by sussamb » Mon Jan 13, 2020 12:24 pm

Well let's hope they can resolve it, something isn't right somewhere :D

Post Reply