Sumo 390LM Battery not holding charge

For everything Garmin Zumo 390/395/396 related
jennynovak
Posts: 3
Joined: 25 Sep 2018 07:18
Great Britain

Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by jennynovak »

After many months of my Garmin Zumo 390LM not holding charge but only works with USB cable attached, I searched internet for a solution. It constantly tells me 'Battery is low'. It seems there are a great number of users that have this issue with some having replaced the battery but still experiencing same issue.

I then came across a user who discovered a solution to this issue by adjusting the space on each connector inside the unit which was then implemented by many others with successful results.

This solution required the back of the unit to be removed to adjust the connectors within. However, his model had a door at the back to remove it but the 390LM does not. It only has 10 tiny screws. I therefore need to know what size torx (T number) screwdriver fits the screws on the back as none of mine work? Does anyone have this information?
User avatar
kernowing
Posts: 287
Joined: 22 Apr 2018 21:50
Location: North Cornwall
Has liked: 107 times
Been liked: 50 times
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by kernowing »

I can't help with the size of screws on the 390 Jenny but a full set of Torx screwdrivers are not expensive on ebay. I bought this set to use on my Z550. T6 is the one needed for 550, may be different on your 390?
https://www.ebay.co.uk/itm/Draper-9Pce- ... Swv3FZxUV0
2007 GL1800 Goldwing
2018 Triumph Speedmaster 1200 (now sold)
Zumo 660LM
jennynovak
Posts: 3
Joined: 25 Sep 2018 07:18
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by jennynovak »

Thank you for taking the trouble to respond. I will investigate eBay & Amazon but having had a quick look, the lower T sizes (1-5) are harder to find.
User avatar
kernowing
Posts: 287
Joined: 22 Apr 2018 21:50
Location: North Cornwall
Has liked: 107 times
Been liked: 50 times
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by kernowing »

I would be very surprised if the screws are smaller than T4 which is the smallest in the set I bought--but then----life's full of surprises. ;)
2007 GL1800 Goldwing
2018 Triumph Speedmaster 1200 (now sold)
Zumo 660LM
User avatar
Moose
Posts: 182
Joined: 23 Apr 2018 12:11
Location: Toms River New Jersey
Has liked: 3 times
Been liked: 21 times
United States of America

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by Moose »

I found small ones at a sears hardware store
User avatar
kernowing
Posts: 287
Joined: 22 Apr 2018 21:50
Location: North Cornwall
Has liked: 107 times
Been liked: 50 times
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by kernowing »

Just for a comparison, I just took this picture of the Z550 case screws. The head is approx 3mm Dia and the driver is a T6
DSCN3324[2].JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2007 GL1800 Goldwing
2018 Triumph Speedmaster 1200 (now sold)
Zumo 660LM
jennynovak
Posts: 3
Joined: 25 Sep 2018 07:18
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by jennynovak »

Thank you for your response. I think T6 maybe a little large for the 390 but I appreciate your help as it gives me a guideline. The screws on the 390 are held in deep wells on the back so it is difficult to see actual size. It will be a case of trial & error.
gv550
Posts: 10
Joined: 03 Sep 2018 23:46
Canada

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by gv550 »

jennynovak wrote: 25 Sep 2018 07:34

I then came across a user who discovered a solution to this issue by adjusting the space on each connector inside the unit <snip>
Jenny, could you please post a link to show what connectors need to be adjusted?
On my 395 the 10 screws require a T6 driver.
Garry
Zumo 395 with TPMS, Sena SRL
2016 Yamaha XT1200Z Super Tenere
2018 Honda GL1800DA Goldwing
Stu
Site Admin
Posts: 749
Joined: 22 Apr 2018 21:38
Location: Hull, UK
Has liked: 330 times
Been liked: 162 times
Great Britain

Re: Sumo 390LM Battery not holding charge

Post by Stu »

gv550 wrote: 07 Oct 2018 21:30
jennynovak wrote: 25 Sep 2018 07:34

I then came across a user who discovered a solution to this issue by adjusting the space on each connector inside the unit <snip>
Jenny, could you please post a link to show what connectors need to be adjusted?
On my 395 the 10 screws require a T6 driver.
if the connector is the same as the 590 try here

viewtopic.php?f=12&t=2

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests