595 Audio Error

For everything Garmin Zumo 590/595 related
Post Reply
VA3TWT
Posts: 34
Joined: Wed May 30, 2018 4:16 pm
Has liked: 14 times
Been liked: 2 times
Canada

595 Audio Error

Post by VA3TWT » Wed Jun 05, 2019 12:53 pm

Good day!

I am having problems with audio output on my 595LM. I have the device mounted in the motorcycle cradle and if I select the Volume button on the screen, the following error message comes up:

"Audio requires a headset or a powered mount with a speaker."

I have the mount powered up and a set of headphones attached to the Audio Out cable, but this error still appears.

Any ideas on how to resolve this? Due to my current system, I can't use Bluetooth for audio.

Thanks so much!
Gord
Zumo 595LM
2010 GL1800 Goldwing

biz
Posts: 6
Joined: Fri Jun 08, 2018 9:45 am
Has liked: 2 times
Great Britain

Re: 595 Audio Error

Post by biz » Mon Jul 29, 2019 4:11 pm

It's a problem I've had very badly recently - had it occasionally before, as has a friend, but this time nothing I could try would help, even buying and fitting a brand new cradle - it would just not output any audio while in the MC cradle.

Garmin support were no help at all - their "solution" was to sell me a replacement at an exchange price that was pretty much the same as the discount prices you can buy a new 595 at.

However, I DID find a fix. I found that if I started the Garmin playing an MP3 file before inserting it into the MC cradle, it would work. I had to do this a few times, and then eventually it started working normally again, without having to do this.

VA3TWT
Posts: 34
Joined: Wed May 30, 2018 4:16 pm
Has liked: 14 times
Been liked: 2 times
Canada

Re: 595 Audio Error

Post by VA3TWT » Wed Jul 31, 2019 3:31 am

Thanks Biz! I will give that a try.

Happy trails;
Gord
Zumo 595LM
2010 GL1800 Goldwing

biz
Posts: 6
Joined: Fri Jun 08, 2018 9:45 am
Has liked: 2 times
Great Britain

Re: 595 Audio Error

Post by biz » Thu Aug 08, 2019 3:29 pm

Let me know if it works for you, Gord!

VA3TWT
Posts: 34
Joined: Wed May 30, 2018 4:16 pm
Has liked: 14 times
Been liked: 2 times
Canada

Re: 595 Audio Error

Post by VA3TWT » Fri Aug 09, 2019 2:18 am

Biz;

Seems to work, but I admit that I haven't had a lot of time to test it. I will follow your advice from now on just to be safe.

Thanks again!
Gord
Zumo 595LM
2010 GL1800 Goldwing

Post Reply